“Op het betonnen pleintje in Westerpark, naast de TonTon club, zijn mijn vrienden en ik vaak te vinden met onze racefietsen. Met één van mijn vrienden organiseer ik een paar keer per jaar alley cat races; fixed gear fiets-wedstrijden, waar je begint bij punt A en eindigt bij punt B. Tussendoor moet je langs verschillende checkpoints waar je stempels verzamelt. De uitdaging is om de snelste route te vinden langs alle checkpoints.

Het nieuwe seizoen begint binnenkort – 26 mei is de volgende race.

Volgens mij zijn alley cat races begonnen in Canada, maar de meeste races vinden plaats in New York. Veel van de deelnemers zijn fietskoerier – mijn mede-organisator en ik waren dat vroeger ook. Om een goede fietskoerier zijn, moet je weten hoe je het snelst van A naar B komt, via welke route. Dat is 99 procent van het vak. In Amerika vinden dit soort races al 25 jaar plaats, maar tegenwoordig zijn er ook alley cat races in Parijs en Barcelona.

Fietskoeriers gebruikten altijd fixed gear bikes, voornamelijk omdat deze makkelijk te onderhouden zijn. Ze hebben één versnelling, één tandwiel en geen remmen, dus ze zijn goedkoop en handig. Ik vergelijk de fixed gear racefiets-community altijd met de cocktail scene. Het maakt niet uit hoe groot de stad is of hoeveel bars er zijn, er is altijd een hechte community.

De jongens van ProVelo, een fietsenwinkel gespecialiseerd in fixed gear racefietsen, helpen ons met het opzetten van de races. Ze zitten in een prachtig pand op de Haarlemmerstraat, en zijn altijd bereid om te helpen. In het begin was het enkel een wild idee in ons hoofd. ProVelo hielp om het waar te maken.

Ik woonde eerst om de hoek bij ProVelo, en bij Good Beans – een klein koffiebarretje op de Binnen Oranjestraat. Het is een heel fijn plekje. Op mijn vrije dagen hing ik vaak een paar uur bij Provelo en ging ik daarna een koffietje drinken bij Good Beans om een beetje met de eigenaar te kletsen, zo’n fijne vent. Een dag als dat is een perfecte vrije dag voor me”.