Bas is Manager Digital Merchandising bij Adidas en kocht een paar maanden geleden spontaan een huis in Amsterdam Oost. Voorheen was hij er niet vaak te vinden, maar nu vindt hij de buurt fantastisch. Hij nam UNBEGUN mee de straat op, en liet ons zien waarom.

‘Ik ben Amsterdammer en heb in de Rivierenbuurt, in Oud-West en in de Jordaan gewoond. Nu woon ik in de Dapperbuurt, bij de Javastraat om de hoek. Het is een van de weinige plekken waar de mix van verschillende culturen goed werkt. Je hebt hier fantastische Turkse supermarkten, Marokkaanse slagers als Yakhlaf, Surinaamse eethuizen als Mi Lobie, hippe koffietentjes en toffe kleding- en designwinkels. Er wonen veel verschillende mensen in de buurt en alles gaat super goed samen.’

‘Diversiteit is een van de dingen die Amsterdam bijzonder maakt, het is belangrijk voor de sfeer in de stad en iets waar ik – zeker nu ik in Oost zit – erg van geniet. Of ik nu een Surinaams broodje eet, een gebraden kippetje afhaal bij de Marokkaan of groente en kruiden koop bij Tigris & Eufraat. Alles komt hier samen in een piepklein stukje stad, waardoor het voelt als een dorpje met een fantastisch gevarieerd aanbod. Dat is de reden dat Oost al snel voelde als mijn favoriete plek.’

‘Ik was jarenlang geen Oost fan en wilde er zeker niet wonen. Voordat ik hier kwam, woonde ik in Oud-West. Dat voelde echt als mijn buurtje. Het sloeg om toen mijn zusje naar Oost verhuisde en ik er wat vaker kwam. Het is hier ruimer dan in de meeste buurten, de architectuur vind ik mooier en het lijkt stedelijk beter opgezet. Toen dit huis op mijn pad kwam, heb ik het spontaan gekocht en vanaf toen ben ik buurt zelf verder gaan verkennen. Dat is nu twee maanden geleden en sinds ik hier woon, ben ik niet één keer terug geweest naar West. Ook wel weer veelzeggend.’

‘Een aantal van mijn vrienden woont hier en we proberen de rest ook hierheen te krijgen. We gaan vaak wat drinken bij Bar Botanique of LouieLouie. Die plekken pakken we nu een beetje als een basis. Het enige nadeel aan Oost is misschien dat ik nu veel minder kook. Ik ben een fervent koker en kookte voorheen zeker elke dag. Maar omdat het zo makkelijk is om lekker eten te halen, is dat zeker gehalveerd. Ik heb nog wel even te gaan voordat ik alle eettentjes heb uitgespeeld.’