HANDGEMAAKT
EN LOKAAL
GEPRODUCEERD

We maken alle UNBEGUN-producten helemaal met de hand. En we produceren ze lokaal in Amsterdam. Hoe? Nadat de materialen zijn gewassen boenen we ze nog eens grondig na. Dan snijden we ze met patronen op maat. En maken onze naaisters er iets unieks van.

MAARTJE, NAAISTER BIJ UNBEGUN

Eén van de naaisters van UNBEGUN is Maartje. De voormalig theaterkostuum ontwerper maakt vanuit haar werkruimte net buiten de stad al een aantal jaar tassen voor UNBEGUN. Ze helpt de ontwerpen te ontwikkelen, waarna ze de tassen en laptop sleeves met veel liefde en aandacht in elkaar zet in haar atelier.

‘Het meest trots ben ik toch wel op de rugzak. Het was een heel karwei om het model goed te krijgen en te zorgen dat het de unieke, super solide rugtas werd die het is. Het duurde een maand of vijf om hem perfect te krijgen, en ik ben erg blij met het resultaat. Het is de meest ingewikkelde tas in de collectie om te maken, door de waterdichte voering die erin zit en de verschillende vakjes. Per rugtas ben ik ongeveer 3,5 uur kwijt.’

‘Ik werk vanuit mijn atelier aan huis en gebruik maar een paar machines. Ik heb een leermachine voor het naaien van de stof omdat deze redelijk stug is en een handpers voor de drukknopen. De stof wordt op maat geknipt aangeleverd, wat voor mij erg handig is, dus ik hoef het niet zelf te knippen.’

‘Ik ben zelf een groot fan van de tassen en het verhaal erachter, en gebruik dagelijks een van de eerste ontwerpen – een witte schoudertas waar ik alles mee doe. Mijn vriend heeft net voor zijn verjaardag een zwarte backpack gekregen. Drie keer raden van wie..’

NÓG MEER INFO

UNBEGUN – How it’s made

Het begint allemaal met een afgedankt stuk marktzeil en eindigt met een portemonnee, backpack, messenger bag of shopper in een fraai design. Als je het over upcycling en groen ondernemen hebt, dan is onze collectie daar een goed voorbeeld van. Bovendien worden deze tassen volledig lokaal geproduceerd. Want de zeilen waar de tassen van gemaakt zijn komen niet alleen van Amsterdamse markten, ze worden ook in Amsterdam ontworpen en daar ook met de hand in elkaar gezet. Dus 100% eerlijk, duurzaam en puur Amsterdams.

Van afval naar tas

Marktzeilen zijn gemaakt van dik PVC, ook wel tarpauline genoemd; het is oersterk en vrijwel onverwoestbaar. Dat is niet zo gek, want ze moeten bestand zijn tegen alle weersomstandigheden en worden keer op keer op en van de kramen gehesen. Toch wordt meestal na een jaar of vijf jaar zo’n zeil vervangen door een fris, nieuw exemplaar. Maar in plaats van dat het bij het afval terecht komt nemen wij het graag over voor hergebruik; het is namelijk prachtig materiaal om er tassen en ander accessoires van te maken.

Schone stukken zeil

De zeilen die wij ontvangen zijn natuurlijk niet voor niets vervangen, ze zien er eigenlijk niet meer uit. Dus dan begint voor ons het meest intensieve werk; de marktzeilen worden allemaal door ons nagekeken, schoon geschrobd, alle oude spijkers, plakband, zeilringen en beschadigde stukken worden verwijderd, en vervolgens snijden we de bruikbare delen op maat van onze patronen. Een arbeidsintensief proces dat we allemaal met de hand uitvoeren in onze eigen werkruimtes in hartje Amsterdam.

Eigen naaiateliers

We werken met een vaste groep ontwerpsters en naaisters in Amsterdam die goed overweg kunnen met zware stoffen en de passie voor recycling met ons delen. Ze zetten de tassen niet alleen vakkundig in elkaar, maar worden ook betrokken bij het ontwerpen ervan. Ze doen dat met alle toewijding en aandacht, en dat is nodig ook. Want hoewel iedere model tas in principe een vast patroon heeft, bepaalt de kleur en afwerking van het zeil hoe de tas er uiteindelijk uit komt te zien. Dat maakt iedere exemplaar bijzonder en uniek. Afhankelijk van het patroon zijn onze naaisters maximaal 3 uur bezig om een shopper, portemonnee of rugtas samen te stellen. Puur vakwerk dus.

Duurzame toekomst

Ons label is helemaal gebaseerd op hergebruik en duurzaam ondernemen. Dus van afval nieuwe grondstoffen maken en die weer omvormen tot waardevolle functionele én mooie producten; we laten bij UNBEGUN graag zien dat het kan. Want wat ons betreft heeft recycling en upcycling echt de toekomst.